Stickade vantar

Det är i och för sig ett tag sedan jag gjorde klart de här vantarna, men jag tänkte att jag kanske kunde dela med mig av mitt stickmönster. Är du nybörjare och vill lära dig grunderna för att sticka kan du göra det här.


Lägg upp 40 maskor på fyra 3,5 mm strumpstickor. Sticka därefter 2 räta 2 aviga i 30 varv. Därefter stickar du ett varv med bara räta maskor och öka en maska per sticka - efter det här varvet ska du alltså ha 44 maskor, 11 per sticka.

På nästa varv mörjar flätmönstret, (ska snart lägga upp en guide till hur man stickar flätor, tills dess: googla). Om du börjar med vänstervanten ska du börja varvet med 7 räta maskor, därefer 2 aviga, sedan 2 räta, 2 aviga, 6 räta, 2 aviga, 2 räta och 2 aviga*. Fortsätt varvet med räta maskor. Sticka nästa varv likadant, men på de 2 räta maskorna stickar du flätstickning. Fortsätt på samma sätt, med flätsickning på vartannat varv på de två ställena med 2 räta maskor. När du stickat 6 varv gör du flätstickning på mittenflätan (detta gör du alltså vart 7:e varv).

*Flytta över en maska från den 3:e stickan till den 2:a (12 maskor på sticka nr 2 och 10 m på nr 3), annars hamnar flätan i skarven mellan två stickor.

När du stickat 3 cm är det dags att öka för tumkilen, det gör du i början på varvet där du först ökar 1 maska, sedan stickar du ett vanligt varv. Det tredje varvet börjar du med att öka en maska, sticka en rät maska och sedan ökar du en till. Nästa varv stickar du som vanligt. Forstätt så (öka 1, ett varv vanligt, öka 2, ett varv vanligt) tills du har 15 extra maskor, alltså 26 maskor på första stickan. Trä på de 15 första maskorna på stickan på en bit garn (helst i annan färg) och knyt en rosett, fortsätt därefter sticka som vanligt.


När vanten precis täcker ringfingret är det dags att börja minska, det här gör du på två ställen i stickningen, på den tredje maskan före och efter mönstret. För att det ska bli lättare att hålla reda på brukar jag flytta över maskorna så att minskningen sker i början eller slutet på en sticka.

Minska 1 maska på båda ställena och sticka därefter ett vanligt, på nästa varv minskar du 2 maskor på varje ställe (alltså minskar du 4 maskor totalt på varvet). Sticka därefter ett vanligt varv (du ska alltså fortsätta med flätmönstret), och minska därefter 4 maskor på nästa varv också. Fortsätt på samma sätt tills vanten helt täcker ring- och pekfingret.

Därefter stickar du ihop alla räta maskor 2 och 2 (förutom i flätorna), gör samma sak på nästa varv men sticka då även ihop de aviga maskorna i mönstret och de två mittersta maskorna i den stora flätan. Nu ska det bara finnas x maskor kvar, dra då garnet genom de återstående maskorna och dra åt. Fäst sedan tråden på insidan av vanten.

Trä på maskorna till tummen på 4 stickor, 4 maskor på varje. Den 6:e maskan fiskar du upp från själva vanten, annars blir det ett stort hål där. Sticka vanliga, räta maskor tills tummen är tillräckligt lång. Därefter stickar du ihop maskorna 2 och 2 och avslutar precis som på vanten.


På den högra vanten gör du likadant, men  mönstret hamnar istället efter 19 maskor (7 maskor från slutet), och ökningen för tummen gör du sist i varvet istället för först. Hoppas min beskrivning var någorlunda förståelig, det här är mitt första mönster jag gör själv, så jag är långtifrån en expert.


Scones med nuts

Mina supergoda scones består av:
2 dl mjölk
1 dl fil
100 gram smör
7-8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl cashewnötter
1/2 dl pistagenötter

Blanda alla torra ingredienser, knåda ihop med smöret, i med alla flytande ingredienser. Blanda med nötterna. Grädda i 10 minuter på 250 grader.

Här ser ni, detta är verkligen ingen rocket science. En treåring klarar det här receptet. Vilket var tydligen var över min kapacitet idag.


Tre sätt att misslyckas med scones:
Överdosera bakpulver (enklaste sättet är att byta ut tesked mot matsked)
Råka glömma scones i ugnen
Byta ut mjölken mot gammal mjölk

Tre metoder som är väl beprövade hemma hos mig idag.

sofie

Fyndhörnor

Second hand-butiker är naturligtvis inte de enda platserna man kan fynda billigt på, de flesta möbelbutiker har ju fyndhörnor, och där hör man liksom på namnet att man kan fynda. Igår hittade jag till exempel den här tavlan på Mio, som tidigare hade kostat 690 kr, men nu bara kostade 99 (!) kr.


Jag hoppade hela vägen till kassan och hostade gladeligen upp en hundring. Jag älskar ju liksom gamla skrifter med initialer och fin handstil, att ramen är lite kantstött ger jag blanka fan i.



Second hand

När man är student är det välkänt att billigt är lika med bra. Men sanningen är att det som är billigt ibland faktiskt kan vara jättebra. Igår till exempel hittade jag den här sjukt snygga stolen för 80 spänn. (Nej, jag glömde inte en nolla.)


En annan grej jag alltid köper i second hand-butiker är böcker. Där kan man nämligen fynda gamla, inbundna (och jättefina) böcker att blanda upp alla tråkiga pocketböcker med. Det dessutom kul att ha några klassiker, men ibland köper jag också böcker som jag vet att jag aldrig kommer läsa, exepelvis (den svarta) boken av Balzac: världens kanske tråkigaste författare.


Min bokhylla består därför till 75% av böcker jag gillar, och 25% av böcker som bara är snygga. Men så tycker jag också att jag lyckats få till det ganska fint:


Min bästa affär är Röda korsets Kupan i Uppsala (Boländerna), där pengarna dessutom går till välgörenhet. Win-win alltså.



Tävlingsresultat.

Av de två gissningar jag fick in var ingen riktigt rätt, det var tyvärr inget besticksfodral, däremot kan det här med "senaste modet" diskuteras. Tror nämligen starkt på det här plagget i år.


Det jag har sytt är ett värmebälte åt min morfar! När han är ute och jagar i skogen kan han spänna det här runt magen, och stoppa in hanvärmarna, som han fick av mig i julklapp (ni vet, när man trycker på en knapp så är det någon vätska som typ stelnar och blir varm), i fickorna. Jag använde en gammal kökshandduk och ett skärp, och sen bara sydde jag. Blev lite sugen själv, kan ju vara skönt även om man inte är ute i skogen så mycket. Typ vid mensvärk...



Rödvinssås

När man kliver in genom dörren och det luktar gammal tjära i lägenheten, då vet man att det är rödvinssås på gång! Och då pratar jag inte om någon fabrikerad pulverpåse med en skvätt vatten som kan ha liknande färg, utan det här är den äkta varan.
Sen finns det ju tusen sätt och tusen åsikter vad som bäst och allas sås är ju den bästa. bla bla. Men nu struntar vi i det och lagar lite god jävla sås:

2 shalottenlök
2 msk smör
2 msk socker
3 dl vatten
2 msk kalvfond
Svartpeppar
5 dl rött vin
2 msk soja
2 msk balsamvinäger

Hacka lök och fräs i smöret. På med sockret och peppar och vänta till sockret börjar bli brunt. Häll i alla flytande ingredienser: vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger. Sen är det bara att koka i ca 2 - 2,5 timme. Någon gång under den tiden bör du röra om och sila av såsen så den blir slät, och sen är det bara att vänta till såsen blir en godluktande tjock gegga. Då är den perfekt!


Till det ska man ju självklart servera den perfekta purén och ugnsrostad pumpa:



Tävling!

Det här är vad jag har pysslat med på fredagseftermiddagen:



Den som gissar rätt på vad det är för något vinner... känslan av att ha vunnit.


Hemgjort knäcke

Om man nu får för sig att äta något nyttigt för en gångskull, eller om man har som jag, några tjatande "läkare"/hokuspokus doktorer som har kommit på att man ska äta vegetariskt/glutenfritt (för det är ju så jävla enkelt att hitta sån mat) så ska man laga det här:


Recept:
2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
Man kan slänga i pumpakärnor om man vill

Blanda det ovanstående i en bunke. Häll i 1/2 dl rapsolja och 2,5 dl kokande vatten och blanda väl. Bred ut på bakplåtspapper på plåt (blir ganska exakt en plåt) och smeta ut me slickepott. Slicka av slickepott. Strö över flingsalt!

Grädda på plåt i 150 grader i dryga timmen. Det får inte bli för brunt för då smakar det brända popcorn.
Ta ut och skär/bryt i bitar och förvara i en trevlig plåtburk.

Sen underlättar det ju att ha en syster som är just vegetarian och glutenintolerant, som kan göra allt det här goda. Jag vet vad ni tänker, och ja, vi har ju uppenbarligen dåliga gener.

Ha på hemgjord marmelad, tapenade, bönröra eller god ost såklart.


Släng-ihop-lasagne. Eller som Fredrik Backman skulle kalla det "för-ätar-mat"


Vegetarisk/glutenfri/laktosfri lasagne - det ska ju inte vara enkelt.

Mumma som man kan slänga i:
Lasagneplattor (i detta fall glutenfria)
Hackad zuccini
Spenat
Tomater
Feta ost
Ost
Basilika
Paprika
Soltorkade tomater

Ja ni ser ju själva, allt gott som är färgglatt (helst ätbart) är bara att ha i.
Börja med plattor och ha på (laktosfri om man är en sån) creme fraiche. Varva zuccini och plattor med allt det andra. Glöm för tusan inte osten. På med lite vanlig hederlig bechamel sås och kryddor. På med ännu mer ost ovanpå: dåligt med ost = dålig lasagne. I och med att det inte kan bli för lite ost så brukar ju jag toppa den vanliga osten med parmesanost, men det kanske bara är jag.


Finns det en kvinnlig motsvarighet till ungkarl?

Till skillnad från Sofie som lagar puré var och varannan dag, lagar jag sällan mat. Jag gillar att baka, för då blir det jag gör gott. Jag är inte så bra på mat, och är därför helt ointresserad. Mina middagar brukar därför oftast se ut såhär:


Det enda du behöver för den här måltiden är:

1 påse djupfryst kyckling röd curry
1 burk majs
Mjölk
Vindruvor
Kaffe

Först häller man upp lagom stor mängd av den färdiga kycklingrätten i en tallrik, och värmer i micron enligt instruktionerna på påsen. När maten är varm brukar jag hälla på en burk majs, för jag gillar majs. Om man inte gillar det lika mycket kan man ta lite mindre, eller utesluta helt och hållet. Det är inte så viktigt för receptet. Sedan är det bara att förflytta sig till TV:n, där det just nu spelas mycket Skyrim, och hugga in. Mjölken brukar jag dricka direkt ur paketet för att spara på disk. Till efterrätt äter jag vindruvor. Kaffet serveras helst i Beatles-mugg.

Om jag vill unna mig något extra brukar jag göra makaroner och falukorv, min favoriträtt. Om jag vill lyxa till det ännu mer gör jag pannkakor. Det är ju liksom efterrätt som är som mat. Och det här är nog det sista jag någonsin kommer skriva om mat.


Till alla puréfans

Det var vår vän Erik som är lite av en gourmetkung som introducerade denna last så jag får väl skylla detta på honom.

Folk påstår att man inte kan/får äta puré på sommarhalvåret, för att det är "vintermat", vilket gör att jag måste smygäta puré på sommarhalvåret. Men nu är det ju vinter, inte för att kanske naturen är med på det men kalendern säger så iaf, vilket betyder att nu är det ju fritt fram! I och med att jag ingår i de 3 procenten av Sveriges befolkning som alltid äter mat till frukost så gör jag alltid lite för mycket så det blir till frukost också.


Efter några satser av puré är så har jag arbetat fram den perfekta purén: (varning för onyttig mat)


2 st mjöliga potatisar

4 st sötpotatisar

3 normalstora palstnernackor

3 lagom stora morötter

4 dl grädde

1 dl mjölk

Några hundra gram smör (och det ska vara äkta vara, ingen skit)

1 krm riven muskot

Salt och peppar


Skala och skär alla rotfrukter i bitar (mest att koktider minskar så man slipper bli så förbannad hungrig när man väntar). Ett tips är att koka så bitarna känns mosiga men inte längre än så för då tappar man all smak väldigt snabbt. Värm upp grädde, mjölk och ca 150 smör. Mosa rotfrukterna med handmixer med ca 100 gram smör INNAN den uppvärmda grädden åker i, för att få mer jämn konsistens. Ha i grädden lite i taget så den inte blir för lös. Och här kommer det viktigaste, när man tror att purén är klar så ha i ännu mer smör, för att den ska ännu lite göttigare.


Sen kan man ju hålla på att passera purén för att få den ännu slätare, men vem orkar hålla på så när man har världens godaste maträtt framför sig.

Jag kanske bör se runt efter en ny maträtt nu, så det inte verkar som att det enda jag äter är just puré.


Polentaresultat

Den som sa att polenta smakar som puré måste ha lite gastronomiska problem. Jag säger inte att det var äckligt, tvärtom, det var ganska gott. Visst att det ser ut som puré, men bara för att Persbrandt ser ut att vara en bad boy så är han ju inte automatiskt det. EXAKT samma. För alla vet ju att han är en mes egentligen. Betyget blir alltså:
Gott: Ja
Konsistens: Liknar puré fast med gryn i
Smakar: Inte alls som puré!

När jag ser bilden så kan jag väl erkänna lite att det finns en viss likhet trots allt.


Kaneljutterbuggare med hjortron

Min C-uppsats är nu skriven, inlämnad och ventilerad. Så nu har jag tid att ägna mig åt annat här i livet, sådant jag inte hunnit med de senaste veckorna. Gå på toa till exempel. Jag firade med att baka!


En av de bästa sakerna med att ha Sofie som granne är att hon en dag kom över med en burk hjortronsylt, som är det godaste jag vet. Den sylten använde jag tidigare i veckan till att göra kaneljutterbuggare med hjortron. Receptet går att hitta här. Jag rev lite choklad över degen när jag kavlat ut den också, för allt blir ju liksom bättre med lite choklad. Men när kakorna var klara såg man inte chokladen längre, så det kändes som om det behövdes lite mer ovanpå också...

Först tyckte jag inte att de var så goda, men när jag sedan åt dem direkt ifrån frysen blev de konstigt nog godare och godare för varje kaka. Och nu är de slut. It's good to be back.



Purédrömmen


Jag kontrar Eve med att lägga upp en till vacker bild. Fast min har inget med nyår att göra. Kan inte påstå att någon av bilderna jag tog på nyår är för allmänheten, mestadels för att nästan alla bilderna är tagna när vi kör rövkrok. För er som inte vet vad denna smickrande lek går ut på klicka här.

Idag ska jag, som den puréaddict jag är, testa att laga Polenta. Som ska vara som puré som man kokar och sen är det klart. Låter för bra för att vara sant, så jag får testa och rapportera. Kan detta vara ett steg närmare den perfekta purén?



Gott nytt år!

Nu var det länge sedan jag skrev, men det har ju varit jul och så ni vet. Och så har vi varit upptagna med sånt här:



Men nu är det ett nytt år, och så snart min uppsats är klar ska jag göra något produktivt. På min to-do-lista för året står bland annat:

- Baka wienerbröd
- Inreda hela lägenheten (som annars kommer vara rätt spartansk när mina inneboende och alla deras möbler flyttar ut)
- Sticka ett par SNYGGA raggsockor
- Göra en sjukt satsig tårta

Ja, ni märker ju - det kommer bli ett grymt år!







Carlssoninterior.se - Din inredningsbutik på nätet


RSS 2.0