Jordgubbssorbet

Jag älskar sorbet, och det visade sig att det inte var så himla svårt att göra själv. Det var till och med riktigt lätt. Och det fina är att man kan använda precis vilka bär som helst, och har man inga bär kan man till och med använda sylt.


Först mosar/mixar man 250 gram bär, tinade eller färska (eller 2½ dl sylt) och blandar ihop med 3 dl vatten och 2 msk socker (om man gör syltsorbet behövs inget socker). Sedan fryser man allt i typ en timme (det ska bli en halvfast gegga), och rör ihop med 3 äggvitor och 2-3 msk socker som man vispat upp till ett hårt, vitt skum. Sedan är det bara att ställa in allt i frysen igen, röra om lite då och då, och efter ca 2 timmar kan den ätas.

Det här med att vispa upp äggvitorna och sockret till ett hårt skum var nog ganska viktigt, jag slarvade nämligen lite där, och då blev sorbeten (sorbén? sorben?) isig istället för liksom "glassig". Men den var god iallafall.


Hjorton i stora lass

Jag kanske också borde dela med mig av mitt hjortonsyltbak och det otroligt avancerade receptet som hör till. Min sambo råkade komma över 4 liter hjorton (inte alls svartplockat) för inte så länge sen så då var det ju bara att ställa sig och göra sylt!
Vi blandade bären som var färska med 1 liter syltsocker, som fick stå och dra kallt i en timme. Sen tillsatte vi mer socker, det är bara att höfta lite efter hur sött man vill ha det och sen är det bara att koka i 10 minuter. Efter det har vi haft det stora i-landsproblemet att vi inte hinner äta upp all sylt innan den blir dålig.


Nu har vi lyckats äta halva burken och då har vi två brukar till. Jävla hjortonsylt. I och med att det här är Eves främsta drog så får jag nog skänka lite till henne.



Hjortronsylt med myror

Hjortronsylt är bland det godaste jag vet, men också bland det dyraste man kan köpa på ICA. Därför tänkte jag att jag skulle koka egen sylt av de frysta hjortron som finns att köpa, och på så sätt kanske spara en slant. Tyvärr visade det sig att de också var svindyra, så jag vete fan om det blev så mycket billigare... Men det är ju iallafall kul att göra sylt!

Jag använde 500 gram hjortron och 165 gram syltsocker, man kan använda vanligt socker också, men då blir sylten lite lösare. Jag ville inte ha supersöt sylt, så jag hade inte så mycket socker, men gör man vanlig sylt på vanligt socker ska man till 500 gram bär ha 250 gram socker.

När de frysta bären har tinat täcker man bottnen av en kastrull/gryta, sedan täcker man bären med socker och fortsätter med ett till lager bär, och ett till lager socker, och så vidare. Det sista lagret ska vara socker. Ställ sedan grytan i kylen i ca 2 timmar och skaka om den lite då och då. Jag orkade bara vänta i en timme. Sedan är det bara att koka sylten under omrörning i 2-5 minuter, och hälla upp den på en burk.


Ett litet tips bara, om du också köper frysta hjorton, och inte vill ha myror i sylten, se till att skölja/rensa dem - jag fiskade nämligen upp både blommor, kvistar och myror ur grytan när jag kokade min sylt. Som tur är bryr jag mig inte så mycket om sånt där, och sylten visade sig vara asgod på mina våfflor!


Pepparkakshus

Den bästa högtiden på året är snart här, och då menar jag inte julen, utan pepparkakshusbygget! Det är i och för sig en relativt ny högtid för mig, och för de som vill kolla i mina tidigare projekt finns de här och här.

Ett bra bygge planeras i tid, och jag har redan börjat rita på mitt. I år ska jag bygga Uppståndelsekyrkan som finns i St. Petersburg.


Jag har ju fördelen av att faktiskt ha sett den med egna ögon, så jag tänker mig att det inte kommer bli så svårt. Fortsättning följer...


Påtvingat höstmys




Det finns garanterat sämre dagar att vara sjuk på. Jag brukar inte uppskatta hösten men idag måste jag erkänna att det är riktigt fint ute. Kanske är det för att jag inte behöver gå ut idag.
Så idag sköljer jag ner pencillinet med oräkneliga koppar varm choklad spetsad med Akacia honung (testa!) och vaniljfudge.
Snart är mjölken slut med, måste nog springa(läs: gå långsamt och svettas av feber) över till Eve och sno av henne. Funderar starkt på att sätta upp en linbana mellan våra hus med tanke på hur mycket saker jag lånar av det hushållet.



Vardagslyx


Vad gör man när man känner sig lite nedslagen en torsdagkväll? Jo, man skär lite jordgubbar och lite mango, sedan häller man över några blåbär. Till det blandar man ihop 100 g Philadelphia, 50 g riven vit choklad och 2 tsk florsocker. Sedan ringlar man över lite honung över allt och äter upp. Vilket är precis vad jag gör i skrivande stund.


Kladdmuffins med blåbär och vit chokladglasyr

Tidigare i veckan tog jag på mig uppdraget att fixa fram ett recept på muffins som skulle kombinera typ allt gott i världen:  choklad, kladd och blåbär. Och idag tror jag att jag har lyckats! Vill du baka dem behöver du dessa ingredienser:


Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält sedan 100 g margarin, och vispa därefter upp 2 ägg och 2 dl socker i en bunke. Det ska bli vitt och lite bubbligt (det vill säga "pösigt" om man ska prata bakspråk). Rör därefter ner 2 tsk vaniljsocker, ½ tsk bakpulver, 1 krm salt, 1 dl kakao och 2 dl vetemjöl. Häll därefter i det smälta smöret. När du har fått en fin smet ska du röra i 1 dl frysta blåbär, och sedan är det bara att klicka i smeten i 12 muffinsformar. Grädda dem i mitten av ugnen i typ 10-12 minuter. De kan ju vara i stort sett hur kladdiga som helst, men om de släpper från formarna när man liksom drar i pappret är de klara.

Sedan måste de svalna, i kylskåp eller frys om man är otålig, innan man kan börja med glasyren. Den rör man ihop av 100 g Philadelphia och 100 g smält vit choklad, sedan är det bara att spritsa eller breda på muffinsen. Jag pudrade över lite kakao också, och efter det såg de ut såhär:


Och den som är uppmärksam har säkert märkt att det helt plötsligt bara är 10 muffins på bilden. Det är för att jag åt upp två.


Almanacka

En av mina favoritbloggar är 9-eyes, där konstnären Jon Rafman samlar bilder från Google Street View. Det finns himla mycket fina, roliga och några lite hemska bilder, och för några dagar sedan fick jag den briljanta idéen att göra en almanacka med mina favoritbilder!



Det finns ju säkert hur många sidor som helst att göra det på, men jag gjorde min här. Det var 40% rabatt just nu, och man kunde lägga in egen text och bilder på datumen, fast det kostade lite extra. Hur som helst var det väldigt lätt, och det blev fint. Kolla bara:




Julmässa


Det finns bara en gång per år när lilla Österbybruk is the place to be.
Är grymt nöjd när det spelas julmusik, luktar glögg och man äter sig mätt på fudge. Tagga jul!



Plocka svamp i höstsolen

Har hört (från säkra källor) att det här kallas livskvalité.



Sen kommer det jobbiga som ingen berättar att/hur man ska göra med all denna svamp. Men jag och Eve har kommit fram till att det finns två sätt. Hon brukar steka svampen i varm panna utan smör för att få bort all vätska och sedan är det klart att frysa in.
Sen kan man ju göra på mitt vis, om man har en veckas tid över sådär. Var beredd på att ta semester från jobbet annars. Men principen för mitt sätt är enkelt, in i ungen på låg värme och sedan är det bara att vänta tills svamparna ser ut som något som ett marsvin har bajsat ut.


Men när det äntligen är klart så är det ju värt det. Jag och min sambo har kommit fram till att det enda vi ska göra när vi blir pensionärer är att plocka svamp, sälja svart och bli rika.



Vanten från helvetet


Visst blir man glad på sig själv när man stickat halva vanten och sedan märker att man glömt tummen. # börjar om för 8:e gången.


Lampskärmar

Idag har jag pimpat mina tråkiga lampskärmar med det överblivna tyget från mina gardiner som jag sydde upp igår. Själva lampan är köpt på second hand för 90 spänn, och eftersom jag inte är något större fan av vita saker har jag länge retat mig på lampskärmarna - men det gick faktiskt ganska snabbt och smidigt att klä om dem!


Om du är sugen på att prova på något liknande behöver du (förutom en lampskärm): tyg, textillim, en penna, en tygsax (eller vanlig sax, det är inte så jävla noga) och en pensel. Helst en pensel du inte är speciellt rädd om. Ta till exempel inte en av dina finaste svinborst-penslar du använder när du målar med olja som jag gjorde, de blir nämligen förstörda.


Jag tejpade fast tyget längsmed skarven som redan fanns på lampskärmen, lindade tyget runt och klippte lite på känn. Tyget ska väl överlappas typ en cm, och sen behöver man ungefär en cm extra i både över- och underkant.


Jag penslade bara på lite lim längs skarven (har man för mycket blir det bara kladdigt) och fäste tyget längs samma skarv, sedan spände jag tyget och la ett nytt lager lim där tyget överlappas. Efter det var det bara att ha på lite lim på över- och underkanten av lampskärmen och vika in tyget. Och sedan blev det typ såhär fint:


Skarvarna blev väl inte de jämnaste och snyggaste, men de har man ju vända in mot väggen så det gör ju inget.


Kanelbullens dag

Idag är det ju som bekant kanelbullens dag, därför blev dagens projekt för min del att sy upp mina nya gardiner.


Sedan köpte jag kanelbullar.


Drömtårta

Förra veckan bakade jag biskvier, vill ni läsa mer om det baket kan ni göra det på min gamla/andra blogg. Hur som helst fick jag massa smörkräm över, och idag gjorde jag slut på den när jag bakade drömtårta.


Note to self: Om man har en för stor plåt och måste skarva bakplåtspappret ska man inte använda tejp. Tejp smälter nämligen i ugnen. Tro det eller ej.


Eve & Sofie


Vi heter Sofie och Evelina och vi har varit vänner ända sedan högstadiet. Nu har vi hunnit med att fylla 21 och flyttat till Uppsala, där Eve pluggar konstvetenskap och Sofie jobbar på IKEA. Som av en händelse bor vi bara 50 meter ifrån varandra, vilket har visat sig vara superbra när man behöver hjälp med sin stickning eller behöver låna ett ägg. Vi gillar nämligen båda två att pyssla i våra hem, med allt från att sy om kläder till att baka.


I den här bloggen tänkte vi dela med oss av våra projekt, men vi tycker inte att allt behöver vara perfekt. Ibland händer det ju att man glömmer bort att vattna blommorna på två veckor, att man äter upp all smet innan man gräddat kakan eller att man bara inte orkar laga mat och beställer en pizza istället. Om du känner igen dig hoppas vi att du kommer att gilla vår blogg!





Carlssoninterior.se - Din inredningsbutik på nätet


RSS 2.0