Det finns inget som heter kvalitetstid på NK

Idag har vi (jag, Eve och en av våra gemensamma nämnare Maja) hälsat på Rembrandts verk på nationalmuseet och bara råkade gå förbi NK:s julskyltning. För alla er som inte bor runt Stockholms omnejd och inte har möjlighet att kolla på årets höjdpunkt med egna ögon kan ju då få se några av "rummen" i form av halvkassa iphonebilder.
Btw så var tomtarnas ansikten jätteläskiga. Känsliga tittare varnas.















Pepparkakshuset del 2

I går kväll bakade jag en del av huset, och satte ihop ett torn. Sedan tog degen slut. Men nu har jag köpt mer, så idag fortsätter bakandet.


Mina bästa (?) tips vid bakning av hus:

- KÖP degen! Ingen äter ju ändå ett pepparkakshus som har stått framme och blivit dammigt.

- Kavla degen tunnt. När man tror att den är okej ska den ofta vara ännu tynnre. Är delarna för tjocka blir de inte genomgräddade och sega, och går sönder lättare.

- Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Då slipper man förstöra delarna när man ska flytta dem från bakbordet till plåten.

- Om någon kant blir ojämn kan man rätta till det genom att skära till den med en kniv - men det måste ske direkt när man tar ut plåten från ugnen! (Hinner man inte kan man alltid slipa till kanterna med ett rivjärn senare.)



Tagga jul #2

Det är ju sånt jävla liv om årets julkaffe nu så då har man ju inget annat val än att testa det. Årets VIP-böna är Pacaya Peak från Guatemala. Får 4 av 5 toasters av mig. Skölj ner med valfri choklad så blir det ännu godare.



Nu har även jag fått upp julbelysningen trots en motstridig sambo. Argument som "det är ju inte ens december" eller "man får inte julpynta innan snön kommer" har fått avslag i detta hushåll. Dessutom kom det ju faktiskt snö igår, så jag har till och med naturen på min sida.



Pepparkakshuset del 1

Idag har jag ritat, klippt och räknat (eller ja, räknat och räknat, jag går mest på ögonmått. Det är tråkigt att räkna.) Nu är iallafall några husdelar klara, så jag tänkte börja baka ikväll. Och, ja, mitt pepparkakshusbygge tar flera dagar. Rom byggdes ju inte på en dag, och det gör inte mina pepparkakshus heller.


Mina bästa (?) tips vid ritning av hus:

- Rita först upp hur du vill att huset ska se ut, även om du utgår från en bild. När man ritar tvingas man ju liksom att tänka lite mer på detaljer, och man får en bra bild av vad som behöver förenklas och göras om.

- Tänk lite på vart du ska ställa huset. Om det ska stå på en bricka till exempel, så vore det ju trist om man bygger huset för stort så det inte får plats.

- Häng inte upp dig så mycket på siffror och raka linjer, när delarna har gräddats är linjerna iallafall inte raka. (Och man kan rätta till ojämnheter i efterhand.)

- Provbygg huset med kartong och tejp om du är osäker på att allt kommer passa ihop. Ibland kan det ju vara lite knepigt med vinklar och sånt, om man inte är typ ett matte-geni.

- Rita upp hur du ska spritsa kristyren på mallarna, det är enklaste sättet att få ett snyggt mönster på. 


Aladdin-pannband

Jag har ju glömt att visa mitt sultanpannband! Jag har följt det här mönstret måttligt mycket. Som ni kanske märkt så är det här med att följa mönster inte min starka sida. Det är mer Eves starka sida. Jag följer inte mönstret och sen får Eve hjälpa mig när jag har gjort fel. Vilket är ungefär hela tiden.


Man vet att man är tant när en av ens mest besökta sidor är yllotyll.


Egen glögg

Idag gör jag egen glögg. Allt man behöver är portvin, cognac som man snor av sin mamma, socker, vaniljsocker och lite julkryddor (som man förslagsvis också snor av sin mamma, när behöver man liksom någonsin pomeransskal igen?).


Först ska man lägga i kryddorna (typ kryddnejlikor, pomeransskal, kanelstänger, kardemumma, ingefära...) i 1 dl cognac och låta det stå i 12-24 timmar. Sedan silar man skiten och häller i en hel flaska portvin, 1-2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, och värmer allt i en kastrull till 69,7 grader. Om man inte har typ superkrafter föreslår jag att man använder en termometer till just den biten.

Sedan måste man smaka glöggen, drick gärna 1 dl så kan man hälla över allt i portvinsflaskan sen.



Ägg+bacon=sant

Ikväll slår vi på stort och gör potatis- och purjolökssoppa med ägg/baconcupcakes. Ett tips är att investera i silikonformar, cred till personen som kom på att silikon och ugn funkar.


Det otroligt avancerade receptet består av lite bacon som man rullar längst kanten på silikonformen, lämna en kant av skivan. Kläck i ett ägg. Salt. Peppar. Vik över baconkanten över ägget. In i ugn på 175 grader i ca 15 min. Enligt min mening så går det inte att bli mätt på bara soppa så därför måste man ta till sånt här. Själv äter jag gärna alla fyra ägg/bacon och minst några rostade mackor till, fast tyvärr måste man ju dela med sig här hemma.




Tagga jul #1

Man ska inte vara bitter när den man bor med sätter upp julregler (bara för att han är grinchen), utan man får arbeta runt reglerna bara. Den regel han håller hårdast på är att det inte får krypa fram minsta lilla julsak före första advent. Mitt svar på det är att man får ta vara på tiden innan advent och handla massor av nya julsaker innan det, så man har bunkrat upp när det är dags att julpynta.
Några av mina favoriter jag inhandlat och gömt här hemma är svamparna, tovade hjärtan och paisleymönstrade hjärtan.

I och med att folk är som galna efter julsakerna på jobbet så gjorde jag inte samma misstag som förra året och väntade någon vecka sådär innan jag handlade sakerna, utan i år joinade jag galningarna och fick även det jag ville ha innan det tog slut.


Knitting for dummies 2.0 - räta och aviga maskor

Knitting for dummies är bloggserien där du får lära dig att sticka genom att titta på halvtaskiga gif-animationer. I 2.0 upplagan stickar vi räta och aviga maskor. Vi börjar med räta.


Och fortsätter med aviga maskor.


Nu har vi kommit så pass långt att du kan sticka en halsduk som aldrig tar slut, eftersom vi inte lärt oss hur man avslutar stickningen än. Fortsättning följer...



Eves vantar

De här vantarna stickade jag egentligen klart för ganska länge sedan, men nu när jag dragit igång bloggserien Knitting for dummies så tänkte jag att det kan vara bra att ha ett mål att jobba mot. Dessutom planerar jag att dela med mig av mitt egenkomponerade mönster inom en snar framtid, så stay tuned!




Knitting for dummies 1.0 - lägga upp maskor

Här är bloggserien för dig som vill lära dig att sticka. Kanske har du aldrig stickat förut, eller kanske har du glömt precis ALLT från syslöjden. Hursomhelst. Här är steg 1 - hur man lägger upp maskor.




Allt blir gott med lite mynta.


Det finns en sak som alltid finns i vårt kylskåp och det är marmelad. Vet inte vad rekommendationen ligger på men jag kan garantera att jag äter mer än vad jag borde.

Världens godaste marmelad är på äpple, lime och mynta:
7 ekologiska äpplen
Färsk mynta
2 apelsiner (mest för att det inte ska bli så sötsliskigt)
2 lime
1 citron
1,5 dl socker
1 dl syltsocker
1 dl vatten

Riv äpplena, hacka myntan, finhacka apelsinerna, pressa limesaften m.m. You know the drill. Det är inte så noga. Ha i allt i en kastrull och låt koka till allt ser lagom kladdigt ut.
Grymt gott att ha på vaniljglass när det fortfarande är varmt med.



Little Green Notebook

Ibland kan man gå lite på lågvarv och liksom inte hinna med något annat än att (till exempel) stressa över att man INTE skriver på sin C-uppsats. Då kan jag tycka att det är kul att titta på när andra gör grejer istället för att göra något själv, och idag tänkte jag tipsa om min favoritblogg i den kategorin: Little Green Notebook.

Det är en amerikansk inredningsarkitekt som delar med sig av det hon gör i sin egen lägenhet. Hon skriver oerhört pedagogiskt och hon kan jättemycket! Ganska ofta gör hon superambitiösa DIY projekt som exemelvis den här Sputnik-lampan av IKEAS Maskros-lampa.


Eller den här sänggaveln.


Man kanske inte tycker att allt hon gör är jättefint, för hon har en ganska originell stil, men det är också det som är charmen tycker jag. Så oerhört skönt med ett alternativ till alla shabby-chic bloggar.



Easthammer


Kvällen spenderas ute i obygden. Mysfaktorn ikväll är ungefär på nivå med julaftonsmorgon. Fast jag ska bara lyckas övertala de andra att vi ska hugga in på glöggen. Det är INTE för tidigt.



Dagens tips


Tavlor behöver inte alltid hänga på väggen - kolla bara vad snyggt det är att luta dem mot väggen istället!

Att tavlan endast står sådär för att den ramlat ner, och att jag inte orkat hänga upp den igen behöver vi kanske inte prata om. Den döljer ju iallafall alla fula sladdar!



För alla er som inte kan låta bli

Jag kan inte påstå att jag gillar så många olika sorters frukter (mest för att jag är allergisk mot hälften av dem) men mango är ett undantag. Jag har ungefär samma motståndskraft mot mango som Plura har mot droger. Men för att inte verka allt för konstig så måste man ju variera sig i sina svullperioder. Ikväll blir det Halvkaramelliserad mango med kanel, något som är till hälften självkomponerat och tillräckligt enkelt för att man ska kunna göra det i reklampausen under Bonde söker fru.



Ingredienserna ser ni i bakgrunden.
1. Skala mango och skär i bitar
2. I med 6 msk socker i varm stekpanna
3. Släng i hälften av bitarna
4. På med kanel i LAGOM dos och pressad citron
5. I med röran i en skål och blanda med resten av mangobitarna

Själv äter jag polkaglass till, men för normala personer som inte äter polkaglass till allt så kanske vaniljglass är att föredra.



Utseendet är viktigast

Nu när vi fått headern så grymt snygg så är det i sin ordning att tacka kvinnan bakom verket! Hon gör massor av snyggt! Glo på hennes grejer på http://lovisanordqvist.blogspot.com/.


Gömmer vantarna under sängen

Behöver en paus i mitt förhållande med mina vantar. Så nu stickas det en improviserad variant av turbanpannband. Följa mönster är för mesar.


Världens bästa kladdkaka

Man har ju bakat en del kladdkakor genom åren, dels för att det är så lätt och dels för att det är så jävla gott. Jag har bakat igenom en rad olika recept, och idag tänkte jag dela med mig av det godaste.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält 200 gr smör som sedan får stå och svalna, och hacka 50 gr choklad. Vispa ihop 2 ägg och 3 dl socker, blanda därefter i 1 dl kakao, 4 tsk vaniljsocker, 2 dl vetemjöl och ½ tsk salt och rör om. Häll därefter i det smälta smöret och den hackade chokladen och rör till en jämnt smet. Häll över smeten i en bröad form och ställ i ugnen i 25-30 minuter.



Vill du göra kladdkakan något mer ambitiös kan du göra en glasyr och kalla den för chokladtårta. Världens bästa glasyr gör du genom att bryta ner 100 gr mörk choklad och klicka i 2 tsk smör (flytande funkar ej) i en bunke. Blanda därefter ihop 2½ dl grädde, 1 msk honung (flytande funkar ej) och 1½ msk socker i en kastrull. Låt sedan kastrullen stå på en platta (som är varm), tills allt börjar koka, häll det sedan över smöret och chokladen. Mixa slätt med en stavmixer. Det funkar inte lika bra med elvisp tyvärr. Låt sedan glasyren svalna och stelna innan den breds över kakan (som också har svalnat).




Carlssoninterior.se - Din inredningsbutik på nätet


RSS 2.0